• Blog
  • Verkoop en gebruik cannabis nu legaal in Canada

Verkoop en gebruik cannabis nu legaal in Canada

Na één dag zijn veel winkels al door de wietvoorraad heen

Canada is sinds oktober het tweede land in de wereld waar de verkoop en het gebruik van cannabis voor recreatief gebruik volledig legaal is. In juni werd in Canada een wet aangenomen die dit mogelijk heeft gemaakt.

Waarom legaliseert Canada cannabis?

De reden van de legalisering van cannabis in Canada is omdat het de oude wetgeving volgens de huidige premier niet meer effectief was. Canadezen behoren inmiddels namelijk tot de zwaarste cannabisgebruikers ter wereld. Met de legalisering van cannabis wil Canada de handel beter reguleren en cannabis zoveel mogelijk uit de handen van de jongeren houden. Daarnaast verwacht de Canadese regering ongeveer 350 miljoen euro aan belasting te verdienen dankzij de verkoop van  de legale cannabis.

Is het gebruik van cannabis voor iedereen legaal in Canada?

Het antwoord hierop is, nee. Voor cannabis gelden in principe dezelfde strenge regels als voor roken in het openbaar. Roken in het openbaar is in Canada verboden. Daarnaast mag er onder de leeftijdsgrens geen cannabis worden gekocht in Canada. Deze minimum leeftijd verschilt echter per provincie.

Canada heeft op dit moment ongeveer 120 gecertificeerde producenten. Of er aan de (grote) vraag naar cannabis kan worden voldaan, zal moeten blijken. Velen denken dat dit niet het geval is. De producenten zelf vrezen voor tekort aan personeel en verwachten grote logistieke problemen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de klant weken zal moeten wachten op zijn bestelling.

Kan er aan de grote vraag worden voldaan?

Inmiddels is cannabis al ruim één maand volledig gelegaliseerd in Canada en het lijkt erop dat veel canadezen zich helemaal kunnen vinden in de nieuwe gang van zaken. Slechts één dag na de legalisering in Canada waren volledige voorraden op veel plekken namelijk al helemaal uitverkocht.

In de maanden tussen de aanname van de wet en de daadwerkelijke uitvoering hiervan, werden de Canadezen goed voorbereid op deze verandering in de wet. Zo kregen maar liefst 15 miljoen huishoudens informatie thuis over de legalisering van cannabis en wat de precieze regels zijn. Daarnaast werden er informatiecampagnes georganiseerd.

Canada heeft inmiddels verschillende ‘wietwinkels’. In Ontario, de dichtst bevolkte provincie van Canada, werd in één dag voor ruim 500.000 euro (!) aan marihuana verkocht. Niet alleen de winkels, maar ook de online wiet webshops van Canada zijn volledig door hun voorraad heen. Het blijkt wel dat de vraag naar cannabis ontzettend groot is. De eerste verkoopcijfers overtreffen alle voorspellingen.

Hoe zit dat in Nederland?

Ook Nederland maakt kleine bewegingen richting de legalisatie van cannabis. Het kabinet wil namelijk een experiment mogelijk gaan maken met het telen van cannabis voor recreatief gebruik. Het doel van dit experiment is onderzoeken of het mogelijk is om op kwaliteit gecontroleerde cannabis te leveren aan coffeeshops en hoe dit eventueel mogelijk zou zijn.

Er zal binnenkort worden geëxperimenteerd met legale staatswiet. Dit houdt in dat 10 gemeenten legaal cannabis mogen kweken voor recreatief gebruik. Dit experiment zou uiteindelijk een oplossing moeten vormen voor de kronkel die nu in het Nederlandse gedoogbeleid zit. Wiet mag namelijk in Nederland wel legaal worden verkocht, maar niet worden geteeld.