[lwa template="aghadilwa"]
  • Nieuws
  • Longschade door Marihuana en Sigaretten – Actueel Onderzoek

Longschade door Marihuana en Sigaretten – Actueel Onderzoek

Risico’s van het Roken van Zowel Marihuana als Sigaretten Aangetoond door Nieuw Onderzoek

Recent onderzoek, gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA), heeft onthuld dat het roken van marihuana in combinatie met sigaretten het risico op longschade aanzienlijk verhoogt.

De Verborgen Gevaren van Marihuana en Sigarettenrook

In tegenstelling tot de algemene opvatting dat marihuana roken onschuldig is, toont dit nieuwe onderzoek aan dat het juist serieuze risico’s voor de longgezondheid met zich meebrengt, vooral wanneer het gecombineerd wordt met sigarettenrook. De effecten van sigarettenrook zijn al lang bekend, maar dit onderzoek baant de weg in het verkennen van de impact van marihuana op de longen.

Wereldwijd Gebruik en Zorgen over Marihuana

Marihuana is wereldwijd de meest gebruikte illegale psychoactieve stof. De populariteit ervan is in Canada toegenomen na de legalisatie van recreatieve marihuana in 2018, aldus Jessie Kang, een cardiothoracaal radioloog en assistent-professor aan de Dalhousie University. Ondanks het wijdverbreide gebruik is onderzoek naar de langetermijneffecten van marihuana, vooral op longgezondheid, nog steeds beperkt.

Een Innovatieve Onderzoeksmethode

Een team van onderzoekers heeft een multicenter prospectief onderzoek uitgevoerd, waarbij ze CT-scans van de borstkas analyseerden van vier verschillende groepen: niet-rokers, alleen sigarettenrokers, alleen marihuanarokers, en mensen die beide gebruikten. Dit onderzoek was strikt in zijn selectiecriteria, waarbij alleen regelmatige marihuanagebruikers werden opgenomen.

De longen van een persoon met een sigaret erin.

Verontrustende Ontdekkingen over Longgezondheid

De resultaten zijn zorgwekkend: mensen die zowel marihuana als sigaretten roken, lopen maar liefst 12 keer meer risico op het ontwikkelen van centrilobulair emfyseem, een ernstige longaandoening, in vergelijking met niet-rokers.

De Gecombineerde Impact van Marihuana en Sigarettenrook

Dr. Kang wijst op een alarmerende trend: marihuana wordt vaak ongefilterd gerookt, wat kan leiden tot hogere concentraties schadelijke deeltjes in de longen. De combinatie van marihuana en sigarettenrook verhoogt ook aanzienlijk het risico op verdikking van de luchtwegwand, wat verdere longschade kan veroorzaken.

Synergetische Schade aan Longen en Luchtwegen

Het onderzoek benadrukt een synergetisch effect wanneer sigaretten en marihuana samen worden gerookt, wat longaandoeningen zoals emfyseem verergert. Deze gecombineerde impact is schadelijker dan eerder werd aangenomen.

Oproep tot Meer Onderzoek en Bewustwording

Dr. Kang benadrukt de noodzaak van meer onderzoek naar de langetermijneffecten van marihuanagebruik en dringt aan op meer bewustwording over de potentiële gevaren ervan.

De Rol van RSNA in Radiologisch Onderzoek

De RSNA, gevestigd in Oak Brook, Illinois, is een toonaangevende organisatie die zich inzet voor vooruitgang in patiëntenzorg en gezondheidszorg door middel van onderwijs, onderzoek en technologische innovatie in de radiologie.

Bron: PR Newswire


Veelgestelde Vragen (FAQ) over de Gezondheidsrisico’s van Roken en Marihuana

Vraag: Zijn de gezondheidseffect en van marihuana roken vergelijkbaar met die van sigaretten?

Antwoord: Nee, de gezondheidseffecten van het roken van marihuana zijn niet identiek aan die van sigaretten. Marihuana roken kan unieke risico’s met zich meebrengen, zoals een hogere kans op longschade, vooral wanneer het gecombineerd wordt met sigarettenrook. Dit is te wijten aan verschillende samenstellingen en rookmethoden.

Vraag: Kan het roken van marihuana longkanker veroorzaken?

Antwoord: Het is mogelijk dat marihuana roken longkanker kan veroorzaken. Onderzoek toont aan dat marihuana rook carcinogenen bevat die het risico op longkanker kunnen verhogen, vooral in combinatie met sigarettenrook. Echter, meer onderzoek is nodig om deze link definitief vast te stellen.

Vraag: Is passief roken van marihuana ook schadelijk voor de longen?

Antwoord: Ja, passief roken van marihuana kan ook schadelijk zijn voor de longen. Blootstelling aan marihuanarook, net als bij sigarettenrook, kan de longgezondheid beïnvloeden en bijdragen aan ademhalingsproblemen, vooral in gesloten ruimtes.

Vraag: Zijn er specifieke symptomen van longschade door marihuana?

Antwoord: Specifieke symptomen van longschade door het roken van marihuana kunnen hoesten, ademhalingsproblemen, en een verhoogd risico op luchtweginfecties omvatten. Langdurig gebruik kan leiden tot aandoeningen zoals bronchitis en, in ernstige gevallen, emfyseem.

Vraag: Hoe kan ik het risico op longschade door marihuana minimaliseren?

Antwoord: Om het risico op longschade door marihuana te minimaliseren, is het aanbevolen om roken te vermijden, vooral in combinatie met sigaretten. Alternatieve consumptiemethoden zoals verdampers of edibles kunnen minder schadelijk zijn voor de longen, maar overleg altijd met een gezondheidsexpert voor persoonlijk advies.

een zwart-wit foto van een glimlachende man.
Bernard is afgestudeerd biotechnoloog met een enorme schat aan kennis over alles wat met cannabis te maken heeft. Lees meer >>
CATEGORIES
E - book
Alles wat je moet weten over CBD!
het boek ligt overal in haar geheim van cbd.
Download vandaag nog ons GRATIS eBook!
E-book form
Advies
een vrouw met lang haar en een wit overhemd.

Moeite met kiezen?

Gebruik onze handige keuzehulp

cbdolie.nl

Inloggen

Nog geen account?  Maak er nu een aan