[lwa template="aghadilwa"]
  • Nieuws
  • Cannabisgebruik bij Ouderen in de VS: Trends en Gevolgen

Cannabisgebruik bij Ouderen in de VS: Trends en Gevolgen

Groeiend Cannabisgebruik onder Amerikaanse Ouderen: Een Diepere Blik

In het snel veranderende sociale landschap heeft recent onderzoek van de Universiteit van Michigan een opvallende toename van cannabisgebruik onder oudere Amerikanen aan het licht gebracht, met name sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie. Deze trend werpt cruciale vragen op over de impact op de gezondheid en het welzijn van senioren.

Toenemend Cannabisgebruik bij Oudere Amerikanen

Uit een uitgebreide studie van de Universiteit van Michigan blijkt dat steeds meer senioren cannabis gebruiken. Dit onderzoek, onderdeel van de National Poll on Healthy Aging van de universiteit, focuste zich op volwassenen tussen 50 en 80 jaar in de VS. Het onderzoek valt samen met de vroege fase van de COVID-19 pandemie, wat een unieke kijk geeft op deze verschuiving.
Het onderzoek, uitgevoerd in januari 2021, toonde aan dat 12,1% van de 2.023 respondenten het afgelopen jaar cannabis had gebruikt. Dit percentage is een flinke stijging ten opzichte van de 9,5% in 2019 en een sterke toename sinds de 3% in 2006. Ter vergelijking: in 2006 hadden slechts 12 staten medicinale cannabis gelegaliseerd, wat de maatschappelijke verandering in deze periode benadrukt.

Van de gebruikers gaf 34,2% aan minstens vier dagen per week producten met THC te gebruiken, het belangrijkste psychoactieve component in cannabis. Deze groep bestond vooral uit ongehuwden, werklozen en regelmatige alcoholgebruikers. Het onderzoek maakte echter geen onderscheid tussen medisch en recreatief gebruik, waardoor de exacte beweegredenen voor deze toename wat vaag blijven.

Een oudere man leest een krant aan een bureau.

Een noemenswaardige beperking van het onderzoek is de focus op THC-producten. Dit sluit cannabinoïden zoals cannabidiol (CBD) uit, die recent enorm in populariteit zijn gestegen. Door CBD niet mee te nemen, wordt mogelijk het daadwerkelijke cannabisgebruik onder senioren onderschat.

Gezondheidsrisico’s en Bezorgdheden

Dr. Anne Fernandez, verslavingspsycholoog aan de Universiteit van Michigan en hoofd van het onderzoek, maakt zich zorgen over deze trend, vooral bij senioren die ook alcohol gebruiken. De combinatie van alcohol en THC kan het risico op roekeloos rijden en andere gezondheidsproblemen, waaronder verslavingsstoornissen, verhogen.

Dr. Fernandez wijst ook op de mogelijke interactie tussen cannabis en andere medicijnen. Met het ouder worden nemen vaak de voorgeschreven medicaties toe, en de toevoeging van cannabinoïden kan invloed hebben op de effectiviteit en veiligheid van deze medicijnen.

In het licht van deze bevindingen raadt Dr. Fernandez senioren die cannabis gebruiken aan om open te blijven communiceren met hun zorgverleners. Dit is essentieel voor mensen die ook alcohol drinken of bepaalde medicijnen gebruiken, gezien de mogelijke interacties en de impact op hun gezondheid.

Conclusie: De Potentiële Risico’s Beheersen

De onderzoekers benadrukken het belang voor artsen en beleidsmakers om de mogelijke risico’s van het toenemende cannabisgebruik onder senioren nauwlettend in de gaten te houden en aan te pakken. Nu de toegang tot cannabis landelijk blijft groeien, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de oudere bevolkingsgroep beïnvloedt en hun veiligheid en welzijn te waarborgen.

Dit baanbrekende onderzoek is gepubliceerd in “Cannabis and Cannabinoid Research“. De bevindingen zijn zeer relevant in deze tijd, waarin de legalisatie en maatschappelijke acceptatie van cannabis snel veranderen. Hierdoor wordt het belang van voortdurend onderzoek en weloverwogen beleidsvorming onderstreept om de gezondheid van senioren te beschermen.

Bron: hempgazette.com

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Wat zijn de juridische implicaties van cannabisgebruik door senioren in de VS? Cannabisgebruik door senioren in de VS valt onder zowel staats- als federale wetgeving. Hoewel sommige staten medicinale en recreatieve cannabis hebben gelegaliseerd, blijft het federaal illegaal. Senioren dienen de specifieke wetten van hun staat te raadplegen en te begrijpen.

Hoe beïnvloedt cannabisgebruik de mentale gezondheid van ouderen? Cannabisgebruik kan de mentale gezondheid van ouderen beïnvloeden door mogelijke effecten op het geheugen, concentratie en stemming. Langdurig gebruik kan leiden tot veranderingen in cognitieve functies, hoewel dit per individu verschilt.

Zijn er alternatieven voor THC-rijke cannabis voor ouderen? Ja, alternatieven voor THC-rijke cannabis voor ouderen omvatten CBD-producten. CBD, of cannabidiol, biedt potentiële gezondheidsvoordelen zonder de psychoactieve effecten van THC en wordt vaak gebruikt voor pijnverlichting en ontspanning.

Kunnen senioren veilig cannabis gebruiken met andere medicijnen? Senioren moeten voorzichtig zijn met het combineren van cannabis met andere medicijnen. Cannabis kan interacties aangaan met bepaalde medicijnen, wat de effectiviteit of bijwerkingen kan beïnvloeden. Raadpleeg altijd een arts voordat u cannabis combineert met medicatie.

Welke rol spelen zorgverleners in het adviseren van ouderen over cannabisgebruik? Zorgverleners spelen een cruciale rol in het adviseren van ouderen over cannabisgebruik. Ze kunnen advies geven over veilig gebruik, mogelijke interacties met medicijnen en helpen bij het vinden van betrouwbare bronnen voor medicinale cannabis.

een zwart-wit foto van een glimlachende man.
Bernard is afgestudeerd biotechnoloog met een enorme schat aan kennis over alles wat met cannabis te maken heeft. Lees meer >>
CATEGORIES
E - book
Alles wat je moet weten over CBD!
het boek ligt overal in haar geheim van cbd.
Download vandaag nog ons GRATIS eBook!
E-book form
Advies
een vrouw met lang haar en een wit overhemd.

Moeite met kiezen?

Gebruik onze handige keuzehulp

cbdolie.nl

Inloggen

Nog geen account?  Maak er nu een aan