[lwa template="aghadilwa"]
  • Nieuws
  • Historische Vondst: Cannabisresten in Menselijke Botten uit de 17e Eeuw

Historische Vondst: Cannabisresten in Menselijke Botten uit de 17e Eeuw

Ontdekking in een Milanese crypt schudt de archeologische wereld op met bewijs van cannabisgebruik in het verleden.

Door een opmerkelijke ontdekking in een 17e-eeuwse ziekenhuiscrypt in Milaan, Italië, zijn voor het eerst sporen van cannabis in menselijke botten gevonden. Deze vondst, gedaan door Gaia Giordano en haar collega’s van de Universiteit van Milaan, markeert een belangrijke mijlpaal in de archeologie en toxicologie.

Giordano en haar team troffen moleculen van tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) aan in de dijbeenderen van een jonge man en een middelbare vrouw, begraven tussen 1638 en 1697. Deze moleculen, bekend om hun psychoactieve effecten in cannabis, waren bewaard gebleven in het botweefsel, nadat ze via de bloedbaan waren opgenomen.

 

Fig. 1

 

De onderzoekers analyseerden botmonsters van negen individuen, die in de 17e eeuw waren begraven in de crypte van het Ca’ Granda ziekenhuis in Milaan. Met behulp van radiokoolstofdatering bevestigden ze de leeftijd van de resten. De toxicologische analyses werden uitgevoerd door de botmonsters te verpoederen en de afzonderlijke chemische verbindingen te scheiden en te zuiveren in een vloeibare oplossing. Massaspectrometrie hielp hen bij het identificeren van de chemische componenten.

In de historische archieven van het Ca’ Granda ziekenhuis werd geen vermelding van cannabis gevonden. Giordano suggereert daarom dat de betrokken personen mogelijk zelfmedicatie toepasten of cannabis recreatief gebruikten, in plaats van dat het hen als een voorgeschreven behandeling werd toegediend.

Yimin Yang van de Universiteit van de Chinese Academie van Wetenschappen in Beijing benadrukt het unieke karakter van deze studie. Hij ziet het als een opening naar nieuw onderzoek naar cannabisgebruik in de oudheid. Yang’s eigen onderzoek vond eerder chemische sporen van cannabis in houten wierookbranders in graven van 2500 jaar oud. Cannabis heeft een lange geschiedenis van domesticatie, beginnend rond 12.000 jaar geleden.

Giordano en haar collega’s breiden hun toxicologische zoektocht nu uit naar andere stoffen, waaronder cocaïne, in meer moderne menselijke resten.

Het artikel “Forensic toxicological analyses reveal the use of cannabis in Milano (Italy) in the 1600’s” van Giordano et al. gaat dieper in op deze vondst. Het onderzoek richtte zich op het vinden van analytische tekenen van het gebruik van medicinale of recreatieve planten in de bevolking van Milaan tijdens de 17e eeuw.

De onderzoekers extrapoleerden negen dijbeenmonsters met behulp van Solid-Phase Extraction en analyseerden deze via een Thermo Scientific™ TSQ Fortis™ II Triple-Quadrupole Mass Spectrometer. Ze ontdekten twee cannabinoïden, Delta-9-tetrahydrocannabinol en cannabidiol, in twee van de negen monsters. Dit duidt op het gebruik van de cannabisplant in de Italiaanse bevolking tijdens de 17e eeuw. Interessant is dat cannabis niet werd vermeld in de farmacopee van het ziekenhuis, wat suggereert dat het niet als medische behandeling werd gebruikt.

Deze studie levert fysiek bewijs van het gebruik van cannabis in de Moderne Tijd in Italië, maar ook in Europa. Het illustreert hoe toxicologisch onderzoek op historische en archeologische menselijke resten een krachtig hulpmiddel kan zijn voor het reconstrueren van het verleden, vooral voor het beter begrijpen van remedies en gewoonten van vroegere populaties.

Toxicologische analyses op historische en archeologische overblijfselen zijn zeldzaam in de literatuur, maar vormen een uniek en krachtig instrument om het verleden te reconstrueren. Dit onderzoek is een primeur voor het detecteren van cannabis in historische en archeologische menselijke osteologische overblijfselen. Volgens de literatuur is deze plant nooit eerder aangetroffen in oude botmonsters.

 

Alchemielab Milaan 17e Eeuw

Deze studie draagt bij aan het onderzoeksveld door analytische tekenen van het gebruik van medicinale planten te zoeken met behulp van lange botten van individuen uit de 17e eeuw die in Milaan woonden. De positieve resultaten op cannabis wijzen op het gebruik van de plant, mogelijk voor recreatieve doeleinden, hoewel andere blootstellingsbronnen zoals zelfmedicatie, toediening voor therapeutische doeleinden door andere artsen buiten de Ca’ Granda, beroepsmatige of onbedoelde blootstelling niet kunnen worden uitgesloten.

In conclusie, presenteert dit onderzoek de eerste fysieke aanwijzingen van het gebruik van cannabis in de moderne tijd in Italië en Europa, en werpt een nieuw licht op de gewoonten van de onderzochte bevolking.

 

Source: Forbes.com

een zwart-wit foto van een glimlachende man.
Bernard is afgestudeerd biotechnoloog met een enorme schat aan kennis over alles wat met cannabis te maken heeft. Lees meer >>
CATEGORIES
E - book
Alles wat je moet weten over CBD!
het boek ligt overal in haar geheim van cbd.
Download vandaag nog ons GRATIS eBook!
E-book form
Advies
een vrouw met lang haar en een wit overhemd.

Moeite met kiezen?

Gebruik onze handige keuzehulp

cbdolie.nl

Inloggen

Nog geen account?  Maak er nu een aan